Comenzi pentru BIOS: cum să te descurci în acest sistem al computerului

de: Radu Neagu
26 10. 2014

Comenzi pentru BIOS fie înveți făcând, fie descoperi în acest articol de tips&tricks de la „Playtech“. Să vedem ce treabă mai avem noi cu BIOS-ul unui computer.

Ce este BIOS?

BIOS este practic un acronim ce vine de la Basic Input Output System, iar numele lui vine de la un sistem de operare din 1975. Rolul lui a rămas totuși același timp de mai bine de 40 de ani și este primul software pe care îl rulează un PC atunci când este pornit. Acest lucru este valaibil atât pentru sistemele cu Windows cât și cele cu Linux sau computerele Apple. Este regăsit atât pe sisteme desktop cât și pe laptop-uri. BIOS-ul este platforma software responsabilă pentru pornirea sistemului și este cea care face sau făcea legătura dintre mouse, tastatură, display și computerul în sine.

BIOSul este un software care se regăsește pe un cip de pe placa de bază, și chiar dacă este folosit la fiecare pornire a sistemului el nu este foarte complex. Are dimensiuni foarte reduse, de ordinul a câțiva MB și primește și el update-uri la fel ca și sistemul de operare, update-uri ce pot fi făcute manual.

Comenzi pentru BIOS

Ai mai multe comenzi pentru BIOS la dispoziție. Acestaeste responsabil să îi spună sistemului de operare ce fel de procesor este instalat, ce fel de memorie RAM, ce periferice există conectate și ce specificații au fiecare dintre acestea. De exemplu BIOS știe exact ce model este procesorul unui PC și ce știe să facă, chiar dacă sub sistemul de operare acesta apare cu un nume puțin diferit.

Comenzi pentru BIOS pe care le poți folosi sunt Page Up și Page Down pentru a naviga, tastele End, Home și Tab, mai poți naviga printre opțiuni și cu săgețile: sus, jos, stânga, dreapta, și selectezi o funcție cu tasta Enter. Pentru a schimba valorile folosești tastatura obișnuită, cifrele de pe aceasta, sau tastele – și + în cazul numerelor. Tastele Delete și Backspace șterg valori. De asemenea, se mai pot dovedi utile „Y“ pentru YES și „N“ pentru NO. Aceste comenzi pentru BIOS sunt binecunoscute de programatori.

Comenzi pentru a închide BIOS poți folosi tasta ESC (escape) sau CTRL+ALT+DEL pentru restart. Contează mult de la un sistem la altul, de la un producător la altul. De asemenea, există versiuni diferite de BIOS.

Ce face BIOS

BIOS-ul este cel care rulează un set de instrucțiuni numite POST (Power On Self Test) care verifică fiecare componentă hardware și compatibilitățile dintre ele. Dacă există vreo componentă care nu funcționează cum trebuie sau dă erori împreună cu celelalte componente atunci BIOS-ul oprește procesul de POST și așteaptă instrucțiunile utilizatorului.

BIOS-ul este responsabil pentru procesul de pornire sau „Boot-are“ a sistemului. El specifică în ce ordine se vor citi informațiile. În mod normal această ordine este HDD-ul intern, și apoi alte periferice dacă este nevoie. Desigur, aici se caută sistemul de operare și BIOS-ul este cel care spune de pe ce dispozitiv va fi făcută pornire acestuia. Dacă dorim să instalăm un nou sistem de operare nu vom citi prima dată de pe HDD-ul intern și de pe un DVD sau de pe un stick USB.

Importanța BIOS-ului a scăzut foarte mult pe măsură ce a trecut timpul, o mulțime din funcțiile acestuia find preluate de sistemul de operare. Dacă în trecut BIOS-ul era de o importanță ridicată și dicta cum funcționează sistemul de operare acum el este foarte puțin folosit la început, la pornirea computer-ului în schimb sistemul de operare comunică constant cu acesta chiar și după ce a fost complet încărcat. A fost adoptată arhitectura EFI inițial dezvoltată pentru o serie de sisteme Itanium iar acum BIOS-ul poartă de cele mai multe ori denumirea de UEFI.

Pentru laptop-uri BIOS-ul păstrează funcțiile de bază, cele legate de pornirea sistemului, configurația hardware de bază ordinea în care citește sistemul informațiile și desigur procesul POST. La sisteme desktop bazate pe Windows BIOS-ul are funcții și mai complexe care țin mai mult de placa de bază. Fiind un sistem UEFI se poate folosi atât tastatura cât și mouse-ul în BIOS, iar cele mai noi plăci și cele mai performante au chiar mai multe sute de opțiuni disponibile în BIOS.

Pentru aceste sisteme overclocking-ul este o operațiune des întâlnită, procedeu prin care se pot crește performanțele componentelor hardware față de valorile stock cu care au fost livrare. Și aici este desigur folosit BIOS-ul însă nu direct din interfața acestuia, cel puțin nu de cele mai multe ori ci dintr-o interfață de Windows sau chiar de pe un smartphone sau de pe o tabletă conectată la PC. Software-ul respectiv comunică apoi valorile către BIOS care le modifică în timp real fără a fi nevoie de un restart. Din acest motiv nu mai este necesară un desfășurător al comenzilor principale de BIOS. În primul rând acestea diferă destul de mult în funcție de producătorul plăcii de bază și în al doilea rând pentru că nu vă veți mai lovi de acele comenzi de cele mai multe ori pe sistemele noi.

Cum accesezi BIOS-ul în funcție de producător

Indiferent că e vorba de computere noi sau computere mai vechi, procedura de apelare a setărilor de BIOS înainte de pornirea sistemului este deseori similară, și diferă în funcție de producătorul PC-urilor. Desigur, aceste comenzi variază și este bine să căutați exact modelul pe care îl aveți dacă doriți să accesați BIOS-ul, asta dacă scurtăturile oferite de noi nu funcționează.

La sistemele de tip desktop avem o serie de taste principale cu care se poate accesa BIOS-ul. Cele mai folosite sunt F2 și DEL.

La notebook-uri există mai multe comenzi printre care și F2 și DEL și de cele mai multe ori țin de producătorul laptop-ului.

Pentru Acer sistemele noi folosesc F2 sau DEL imediat după pornire. Unele modele folosesc tasta F12. Altele mai vechi foolosesc F1 sau Ctrl+Alt+Esc.

Sistemele ASUS folosesc de multe ori F2 sau F10 pentru accesul la BIOS, însă unele modele merg pe tasta DEL.

Sistemele Compaq au de obicei tasta F10 pentru funcțiile BIOS-ului. Alte modele pot avea F1, F2, F10 sau DEL.

Laptop-urile Dell permit accesul la BIOS cu F2 atunci când apare logo-ul Dell. Unele mai vechi acceptă Fn+Esc sau Fn+F1.

Notebook-urile eMachines funcționează cu Del sau F2 pentru a intra în BIOS.

Fujitsu folosește de cele mai multe ori fără prea multe excepții tasta F2.

Gateway, dacă se mai găsesc pe la noi aceste laptop-uri folosesc F1 în mod repetat după pornire, sau poate chiar F2.

HP are o listă mai lungă în funcție de model ce cuprinde F1, F10, F11. tabletele folosesc F10 sau F12 iar alte sisteme chiar F2 sau DEL.

Lenovo folosește aproape aceleași comenzi ca IBM și anume F1 sau F2.

Packard Bell este o companie ce a vândut și la noi în țară mai demult și folosește F1, F2 sau DEL.

Laptop-urile Samsung, care nu se mai găsesc prea ușor folosesc aproape tot timpul tasta F2.

Toshiba are și el o listă interesantă ce cuprinde F1 sau Esc imediat după pornire sau chiar F12 la unele modele.

Dacă ești în căutare de un laptop, avem noi două liste utile. Sunt, în primul rând, cele mai bune laptopuri pe care să le cumperi și să nu regreți că ai dat prea mulți bani. Apoi, sunt cele mai ușoare laptopuri pe care să le cumperi.